Napój z ziaren kawowca to ulubiony element dnia bardzo wielu osób. Dzięki zawartości kofeiny w kawie pobudza ona organizm, zmniejsza zmęczenie fizyczne i psychiczne oraz powiększa sprawność umysłową. Jej wpływ zaczyna się odczuwać po około pół godziny. Spożywanie kawy w niewielkich ilościach nie ma żadnych skutków negatywnych. Kawę zazwyczaj pije się rano, aby dodać sobie energii. Bardzo rzadko spożywa sią ją wieczorem, ponieważ może powodować trudności z zaśnięciem.
KAWA BEZKOFEINOWA
Na rynku dostępna jest również kawa bezkofeinowa dla osób, które powinny unikać kofeiny. Pozbawiona jest ona kofeiny na etapie segregacji ziaren przy użyciu metod chemicznych oraz wypłukiwania. Taki napój przeważnie smakuje bardzo podobnie jak normalna kawa z kofeiną. Produkowana jest zarówno mielona jak i rozpuszczana. Do przygotowania idealnego napoju warto wykorzystać ekspres do kawy. Urządzenie automatycznie dobierze ilość kawy oraz jej moc tworząc aromatyczny smak, który da energię na cały dzień. Dodatkową zaletą jest również bardzo atrakcyjny wygląd dodający czaru każdej kuchni.
NAJPOPULARNIEJSZE TYPY KAW
Poza standardową kawą bardzo popularne są również jej odmiany, które różnią się między sobą smakiem oraz wyglądem. W przygotowaniu różnych typów kaw pomocny będzie ekspres do kawy, który w bardzo szybko sposób stworzy napój w idealnych proporcjach. Rodzaje kaw, które mogą być przygotowane przy użyciu espresu do kawy to między innymi:
- espresso - kawa ze świeżo zmielonych ziaren, o gęstej konsystencji z piękną trwałą pianą na górze,
- cappucino - składa się z kawy espresso oraz spienionego mleka w proporcjach 1 do 5,
- macchiato - kawa espresso z kilkoma kroplami mleka,
- mocha - wersja kawy latte wzbogacona o czekoladę dodawaną do espresso, smak wzmacnia bita śmietana, którą dodaje się na górę,
- caffe latte - mleczna łagodna kawa, często komponowana z syropami smakowymi i posypkami,
- irish coffee - dodatkiem do kawy jest irlandzka whisky, rzadziej z wódką, rumem, szkocką whisky lub koniakiem,
- cafe frappe - rodzaj kawy mrożonej, z dodatkiem mleka oraz cukru kawa zostaje zmiksowana dzięki czemu powstaje lekka pianka.
Ekspres do kawy pozwoli na sporządzenie idealnego napoju w bardzo szybki sposób. Podczas użycia urządzenia można regulować aromat kawy, emisję pary, ilość kawy, jej moc, stopień zmielenia oraz temperaturę kawy a także wybór mieszanki kawy wraz z proporcjami dodatków, które planujemy dodać do nanego napoju. Elementy te pozwalają na stworzenie kawy identycznej jak kawy z najlepszych kawiarni.