Wędzarnia przy domu lub na działce jest marzeniem wielu osób, lecz gdy ma się ziścić pozostaje jeszcze pytanie na jaki wariant się zdecydować. Najczęściej wybierane są te drewniane lub murowane. Oba te rozwiązania mają swoją specyfikę i odbiegają od siebie zarówno kosztami, jak i tym jakie umiejętności trzeba posiadać by udało się je wybudować.
Kryteria wyboru
Pod względem walorów smakowych zarówno wędzarnia drewniana, jak i murowana sprawdzi się doskonale. Część osób dostrzega delikatne różnice względem aromatu przygotowywanych produktów, lecz są to odmienności bardzo subtelne i wynikające już raczej z indywidualnych preferencji. Czynnikiem, który może już odegrać sporą rolę względem dokonania decyzji są nakłady finansowe. Modele murowane będą na pewno bardziej kosztowne, więc trzeba poświęcić na nie więcej pieniędzy niż na wersję z drewna i są też trudniejsze do wykonania. Z drugiej strony warto zastanowić się nad tym jak często zamierzamy z niej korzystać, gdyż przy niewielkiej częstotliwości wędzenia może dojść do sytuacji w której pozostawiona sama sobie wędzarnia drewniana po prostu nie będzie się nadawała do dalszego użytku. Wynika to z faktu, że surowiec ten ulega namoknięciu, więc może się po prostu zepsuć - pod tym względem cegła lepiej wytrzyma zatem próbę czasu. Jeśli ma to być atrakcja z której skorzystamy raz na kilkanaście miesięcy to lepiej zdecydować się na wariant murowany. Jest to także rezolutny wybór, gdy wędzarnia ma stanąć w miejscu narażonym na dużą wilgotność, właśnie z uwagi na podatność drewna na warunki atmosferyczne. Wreszcie kryterium wyboru może być też sama kwestia estetyki, uzależniona od tego gdzie zamierzamy umieścić wędzarnię. Jeśli ma ona stanąć bezpośrednio przy murowanym domu to lepiej będzie pasować wersja z cegły, natomiast jeśli ma się znaleźć przy altance czy w bardziej wysuniętym miejscu ogrodu to efektowniej będzie się prezentowała wędzarnia drewniana.
Alternatywne rozwiązanie
Oczywiście można wybrać również modele metalowe, lecz zwykle są to gotowe urządzenia, niewielkie i pomyślane głównie z myślą o możliwości przenoszenia. Nie mogąc się zdecydować między rozwiązaniem drewnianym i murowanym, można jednak pogodzić ze sobą te dwa warianty. W takim przypadku zwykle sama komora w której umieszcza się produkty do wędzenia jest wykonana z drewna, a większość pozostałych elementów murowana. Może to pozwolić na większą kontrolę nad temperaturą i być dodatkowym plusem dla osób, które twierdzą, iż wędzenie w drewnianej komorze dodaje jednak produktom dodatkowego aromatu. W razie ewentualnych uszkodzeń wywołanych warunkami atmosferycznymi nie trzeba też wtedy remontować całej wędzarni i wystarczy odnowić poszczególne części wykonane z drewna.