Kawa jako biopaliwo?
image-thumb79

Filiżanka kawy do śniadania wprawia Cię w dobry nastrój i dodaje energii? Wkrótce może też wprawić w ruch Twój samochód! Fusy kawowe mogą stanowić doskonałe źródło biopaliwa - podał serwis ScienceDaily. Naukowcy z Uniwersytetu w Nevadzie ustalili, że główną przeszkodą do produkcji biopaliw jest brak tanich surowców. Z tej przyczyny zużyte fusy kawowe nadają się do produkcji biopaliwa idealnie - są bardzo tanie i zawierają wagowo od 11 do 20% oleju. To jest dokładnie tyle, co rośliny używane do tej pory, takie jak rzepak i soja. Rocznie na całym świecie produkuje się łącznie 7,5 mln ton kawy. Fusy, które nadawałyby się do wykorzystania powstają przy parzeniu espresso oraz użyciu tradycyjnych metod przyrządzania kawy. Obliczono, że z pozyskanego w ten sposób surowca można  wyprodukować 1,5 miliarda litrów paliwa. Oparte na kawie biopaliwo ładnie pachnie (oczywiście kawą!), ale to nie jego jedyna zaleta. Ze względu na dużą zawartość przeciwutleniaczy, występujących naturalnie w kawie, paliwo kawowe jest trwalsze w porównaniu do innych biopaliw. Resztki powstałe przy produkcji mogą zostać zamienione w etanol lub zużyte jako kompost. W trakcie badań naukowcy współpracowali z jedną z międzynarodowych sieci kawiarni, która regularnie dostarczała fusy. Z nich naukowcy wydestylowali olej, który następnie przy pomocy niedrogiego procesu chemicznego został zamieniony w biopaliwo. Naukowcy obliczyli, że w samych Stanach Zjednoczonych kawowe biopaliwo mogłoby przynieść zysk rzędu 8 mln $ rocznie. W ciągu najbliższych miesięcy w ramach programu pilotażowego ma powstać  pierwszy zakład produkujący biopaliwo z kawy. No i co wy na to? :) Zachęcam do zapoznania się bliżej z tematem tutaj: "Spent Coffee Grounds as a Versatile Source of Green Energy".