Czerwone mięso przyczyną raka?

Czerwone mięso przyczyną raka?

I mleko też! Mleko też może przyczynić się do powstania raka! 20050616101240

Oczywiście wierzę w wasz rozsądek 🙂 Ten artykuł znalazłam na stronie zdrowa żywność. Zaciekawił mnie, a biorąc pod uwagę, że ostatnio sporo się na futureblogu pisało o zdrowym odżywianiu, postanowiłam się z wami podzielić kolejnymi info na ten temat. Oczywiście nie brak tu sprzeczności z tym, co możecie przeczytać w mitach wegetarianizmu.

Uczeni z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego udokumentowali nowy mechanizm powstawania guzów nowotworowych wywoływanych przez spożywanie czerwonego mięsa i produktów mlecznych. Odkrycia dokonał zespół profesora Ajita Varki, który bada kwas N-glikoliloneuraminowy  (Neu5Gc).

Już przed trzema laty naukowcy spostrzegli, że w guzach nowotworowych stężenie Neu5Gc jest wyższe, niż w zdrowych tkankach. Wywnioskowali zatem, że kwas ten, który nie jest produkowany przez ludzki organizm, przynosi jakieś korzyści guzom. W 2003 roku zauważono również, że w odpowiedzi na przedostanie się spożywanego z mięsem i mlekiem Neu5Gc do tkanek ludzkiego ciała, organizm produkuje przeciwciała. W efekcie może do doprowadzić do chronicznego stanu zapalnego, a nie od dzisiaj wiadomo, że to z kolei może stymulować rozwój nowotworu.

Uczni postanowili więc sprawdzić, jaki jest wpływ obecności Neu5Gc na rozwój guzów nowotworowych. W tym celu wyhodowali myszy, w których organizmach brakowało molekuły Neu5Gc. Uzyskano w ten sposób model organizmu człowieka, przed spożyciem czerwonego mięsa. Następnie  wywołali u myszy guzy nowotworowe zawierające Neu5Gc i połowie z myszy podali przeciwciała zwalczające kwas N-glikoliloneuraminowy. Okazało się, że przeciwciała wywołały stan zapalny, powodujący szybszy wzrost guza. U myszy, którym nie podawano przeciwciał guz był mniej agresywny.

Następnie zbadano wpływ niesteroidowych leków przeciwzapalnych (NSAID), o których wiadomo, że zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworu. U myszy, którym podano przeciwciała, a następnie NSAID doszło do zablokowania niekorzystnego wpływu przeciwciał i zmniejszenia się guzów.

Podsumowując wyniki badań Varki stwierdził, że wchłaniany z czerwonym mięsem i produktami mlecznymi kwas N-glikoliloneuraminowy, wchodząc w interakcje ze zwalczającymi go przeciwciałami, wywołuje chroniczny stan zapalny zwiększający ryzyko rozwoju nowotworu.

źródło: zdrowa żywność

Podobne wpisy
Stal jest materiałem często używanym do wykonywania konstrukcji stalowych w firmie ażurowej. Tak wykonane elementy
W epoce sprzed telefonów komórkowych, zdjęcia wykonywane były różnego rodzaju samodzielnymi aparatami, w których obraz
Certyfikaty SSL są obecne na rynku już od dawna, ale dopiero w ostatnich latach znacznie
0.00 średnia ocena (0% wynik) - 0 głosów

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*