Czy żywność ekologiczna równa się zdrowa żywność? Czym jest zdrowa żywność i czy ma coś wspólnego z mięsem? Co jeść by jeść zdrowo? Chyba trzeba się na początku zastanowić, czy cokolwiek, co zdecydujemy kupić w markecie jest zdrowe. Na temat mięsa czytaliśmy już wszyscy bardzo dużo i każdy wie, z czego składa się parówka :) Jednak bardziej niepokojący jest fakt, że nie możemy nawet zaufać brokułom i cukinii.. Podobno jedzenie mięsa nie wyklucza się ze zdrowym odżywianiem. Hmm. Biorąc pod uwagę, że warzywa i owoce, które spożywamy są coraz częściej nawożone i pryskane taką chemią, że jesteśmy w stanie bardziej sobie zaszkodzić niż pomóc, może i należy się zgodzić z tym twierdzeniem. Coraz częściej spryskuje się polską ziemię opryskami chemicznymi. Wariatów nie brakuje zarówno w edukacji jak i w rządach UE, którzy chytrzy na pieniądz zniszczyli własną ziemię chemią, a teraz narzucają chemiczne rekordy opryskowe rolnikom polskiej ziemi. W Niemczech, Anglii, Francji, Holandii ziemia jest tak struta, że potrzeba kilkadziesiąt lat bez oprysków,by powróciła do normalnego stanu. Rakotwórcza ziemia nadaje się tylko do produkcji rakotwórczych roślin, tzn. roślin bombardowanych chemią, modernizowanych genetycznie i pięknie rosnących, ale bez żadnego smaku i jakichkolwiek owadów. Trucizna chemiczna niszczy nie tylko owady ale niszczy również człowieka. Coraz więcej ludzi choruje na raka m.in. dlatego, że chemia którą spożywamy w dużych ilościach przyczynia się do jego rozwoju. Dlatego tym większym szacunkiem powinniśmy darzyć rolników, którzy produkują rośliny naturalnie i nie stosują chemicznych oprysków. Ludzkie ciało jest zbudowane z komórek potrzebujących do życia i wzrostu składników odżywczych, których źródłem jest spożywany pokarm. Dlatego to, jak wyglądamy oraz jakie jest nasze samopoczucie i zdrowie, zależy od codziennej diety. Wiek, tryb życia, a nawet takie czynniki jak klimat mogą wpłynąć na rodzaj i ilość składników odżywczych potrzebnych człowiekowi w danym czasie. Czym jest żywność ekologiczna? Żywność ekologiczna określenie żywności produkowanej metodami rolnictwa ekologicznego z dbałością o wyeliminowanie używania nawozów sztucznych i pestycydów. Ekologiczne metody produkcji żywności mają zapewniać ochronę zdrowia społeczeństwa i środowiska i stanowić system zrównoważony pod względem:
- ekologicznym - nie obciąża środowiska w stopniu większym niż naturalne ekosystemy;
- ekonomicznym - jest w dużym stopniu niezależny od nakładów zewnętrznych;
- społecznym - umożliwia zachowanie oraz rozwój wsi i rolnictwa.
Producenci żywności ekologicznej mają obowiązek oznaczenia swoich produktów certyfikatami. W Polsce stosowane są certyfikaty Agrobiotest, Bioeksperta, Biocert, Ekogwarancja PTRE, Cobico, PCBC i PNG (stan na rok 2006). W Unii Europejskiej produkcja takiej żywności jest regulowana rozporządzeniem, czyli aktem prawnym najwyższej rangi (Rozporządzenie Rady EWG nr 2092/91, z dnia 1.01.93 r., w sprawie rolnictwa ekologicznego oraz znakowania jego produktów i środków spożywczych, obowiązujące w państwach członkowskich UE). Od maja 2004 rozporządzenie to obowiązuje również w Polsce. Potocznie określenie "żywność ekologiczna" często bywa używane zamiennie z określeniem "zdrowa żywność". Jednakże podczas gdy pierwsze z pojęć określa żywność certyfikowaną, drugie jest w zasadzie tylko nazwą stworzoną dla celów marketingowych i nie narzucającą żadnych określonych standardów. Żywność ekologiczną możemy kupić w wielu sklepach internetowych oraz w droższych delikatesach np. typu Alma. Oczywiście jest ona nieco droższa niż to, co zwykle kupujemy. Wystarczy, że wklepiecie w google "żywność ekologiczna" i ukarze się przynajmniej kilka sklepów. Zdrowe odżywianie to rzecz jasna nie tylko to, co jemy ale i jak jemy :) Dlatego zajrzyjcie tu aby zapoznać się, dość powierzchownie ale zawsze, z zasadami zdrowego odżywiania. źródło: wikipedia, biomedical, gazetalubuska