Radio, telewizja, internet, dosłownie wszystkie media trąbią ostatnimi czasy na swoich antenach bardzo głośno na temat tego, jak bardzo ważna i korzystna dla naszego organizmu jest zdrowa żywność. Są jednak kwestie, które - nie wiedzieć czemu - uporczywie pomijają, a jedną z nich bez wątpienia jest pozytywny wpływ oleju budwigowego na ogólny stan ludzkiego ciała. Olej budwigowy nazwę swą zawdzięcza niemieckiej doktor farmakologii Johannie Budwig, według której olej lniany posiadający drobinki nasion lnu miał działać antyrakowo. zdrowa żywność Czy rzeczywiście jest on w stanie zapobiegać powstawaniu nowotworów? Ciężko to jednoznacznie stwierdzić. Nie ma jednak wątpliwości co do tego, że olej budwigowy jako źródło przyjaznego tłuszczy bez wątpienia może zostać sklasyfikowany jako szeroko pojęta zdrowa żywność. Jednak to, że olej ten sam w sobie jest zdrowy, a już z pewnością nie powoduje żadnych chorób, nie powinno sprawiać, że zaczniemy uważać go za remedium na wszelkie dolegliwości, a co za tym idzie, zaczniemy sobie pobłażać. Nie powinniśmy odstępować od zdrowej żywności, nawet jeśli poczujemy na swoim ciele wyraźne pozytywne działanie oleju lnianego nieoczyszczonego. W ten sposób możemy bowiem sprawić, że szybko przestaniemy je czuć.