Yi Ciu - pracująca na uniwersytecie Stanford specjalistka od badań materiałowych i inżynierii opracowała tanią, szybką, niezawodną i dokładną metodę uzdatniania wody, opierającą się na elektrowstrząsach.
Filtr, który odpowiada za oczyszczenie wody składa się z 3 głównych składników. Bazę dla bardziej zaawansowanych technologii tworzy bawełna. Przeplatana jest ona mikrowłóknami srebra - pierwiastka znanego od lat ze swych antybakteryjnych właściwości. Całości zaś dopełniają węglowe nanorurki, których celem jest poprawnie przewodnictwa elektrycznego filtra, gdyż to właśnie prąd odgrywa kluczowa rolę w uzdatnianiu wody.
Po godzinach żmudnych badań naukowcy ustalili, że już napięcie tak małe jak 20 voltów jest mordercze dla bakterii. Testy przeprowadzano na wodzie zawierającej pałeczki E. coli. Filtrując ją z prędkością litra na godzinę udało się zabić 98% bakterii. Co ważne, dzięki temu, że pory filtra są znacznie większe od bakterii, jest on praktycznie nie do zatkania.
Obecnie naukowcy sprawdzają czy metoda jest równie efektywna w eliminowaniu innych rodzajów bakterii, oraz czy cząsteczki srebra i nanorurek, pozostałe w oczyszczonej wodzie nie są groźne.
źródło: gizmag