Rodzaje i wykorzystanie grillów ogrodowych

Ogród to miejsce wypoczynku, relaksu i odprężenia. Kolorowe kwiaty, ciekawe rośliny, jak również niebanalne wyposażenie mogą dostarczyć wiele radości i szczęścia. Jednym z urządzeń, które z pewnością dostarczy rozrywki jest grill. Jakie grille ogrodowe istnieją na rynku? Czym się one charakteryzują? Jak dobrać odpowiedni sprzęt?

Rodzaje grilli ogrodowych

Wyposażenie działki czy ogródka uzależnione jest od wielu czynników. Elementy te wpływają również na wybór odpowiedniego grilla i zestawu wypoczynkowego. Powierzchnia, rodzaj ogródka, możliwości i zapotrzebowanie użytkowników to główne przyczyny instalacji różnego rodzaju urządzeń.

Należy wyróżnić grille ogrodowe:

węglowe,

gazowe,

elektryczne,

mobilne,

stacjonarne,

z lub bez pokrywy, itp.

Charakterystyka poszczególnych sprzętów

Każdy z wymienionych grillów ogrodowych posiada charakterystyczne dla siebie cechy. Urządzenia te różnią się sposobem palenia, wielkością czy mobilnością. Wiele z nich używanych jest tylko w jednym przeznaczony do biesiadowania miejscu, inne mogą być wykorzystywane w różnych warunkach.

GRILL WEGLOWY

Sprzęt, którego Grill ogrodowyźródłem energii jest węgiel drzewny w postaci brykietu lub drobnych, naturalnych bryłach. Proces spalania tworzywa wywołuje żar, który oddaje ciepło i umożliwia obróbkę termiczną pokarmu. Tego rodzaju grill dostępny jest w wielu wariantach, którymi są zestawy przenośne, składane, jednorazowe, wielorazowego użytku, kamienne czy żeliwne. Grille ogrodowe wykorzystujące węgiel, to najpopularniejszy sposób biesiadowania i przyrządzania dań, a dym wytwarzany przy procesie spalania dodaje potrawom wyjątkowy wędzony smak i zapach.

GRILL GAZOWY

Urządzenie gazowe zasilane jest zazwyczaj gazem ziemnym lub propanem. Wykorzystywane są one zarówno do użytku domowego, jak i w przemyśle czy gastronomii. Grille te wyposażone są w półkę, na której umieszczana jest butla gazowa oraz miejsce na dania w formie blachy czy rusztu. Danie obrabiane są bezpośrednio przez ogień lub za pomocą nagrzanych elementów urządzenia. Wielkość sprzętu uzależniona jest od potrzeb i zastosowania grilla.

GRILL ELEKTRYCZNE

Grille ogrodowe zasilane elektrycznie zazwyczaj używane są we wnętrach lub miejscach, w których należy zadbać o minimalne skutki uboczne grillowania. Urządzenia te podłącza się do prądu, a ich wyposażenie składa się z płyty grzewczej, rusztu i pokrywy. Korzystanie z tego rodzaju sprzętu możliwe jest tylko w warunkach, w których istnieje możliwość podłączenia energii elektrycznej.

Wybór odpowiedniego sprzętu

Wybór grilla ogrodowego uzalezniony jest od wielu czynników. Podczas wyboru odpowiedniego sprzetu nalezy zwrócić uwage na: - rodzaj zasilania,

- potrzeby, - wielkość, - zastosowanie, - warunki powierzchniowe, - możliwości finansowe, - przyłącza, - oczekiwania związane z szybkością obróbki i smakiem potraw.