Whisky to ulubiony trunek wielu osób. Jest tak uwielbiany, że nawet jego prawdziwi zwolennicy mówią o tym alkoholu, jako o wodzie życia. Są jednak ludzie, którzy nigdy nie próbowali whisky, nieszczęsne dusze, które często chętnie kupują tylko tequilę lub wódkę. Czasem jest to zrozumiałe, bowiem whisky wymaga pewnego wyrafinowania i umiejętności jego spożywania. Tym bardziej iż istnieją różne rodzaje whisky o swoich specyficznych walorach. Oczywiście najszlachetniejszym sposobem picia tego alkoholu jest spożywanie go w czystej postaci ? najwyżej z dodatkiem lodu, niemniej jednak dla osób które jeszcze nie mają aż tak wyrobionych kubków smakowych bądź też dla tych, którzy chcą spróbować whisky z innej strony, przygotowaliśmy kilka pysznych przepisów na drinki z tym trunkiem właśnie w roli głównej.
Jego wysokość: Mint Julep
To bardzo interesujący pomysł na drinka, choć bardzo klasyczny i niesamowicie słodki. Co ciekawe, to żaden nowy wymysł ? lecz idea pochodząca aż z XVIII wieku!
- Składniki:
- 50 ml whiskey
- 1 łyżeczka gorącej wody
- kruszony lód
- 10 listków mięty
- 1 łyżeczka cukru
Drinka uzyskuje się w najlepszy sposób za pomocą shakera. Należy w pierwszej kolejności wrzucić do niego miętę, a następnie cukier. Do dalszego etapu potrzebny będzie okrągły tłuczek, za pomocą którego trzeba rozdrobnić miętę, aż do momentu gdy zacznie wypuszczać swoje soki. W następnej kolejności konieczne jest dolanie gorącej wody, wymieszanie całości i później ? przyda się szklanka highball wypełniona kruszonym lodem. Pora na finał, czyli dolanie whisky i intensywne mieszanie wszystkich składników dopóty, dopóki na ściankach szklanki nie pojawi się szron.
Pyszny w swej prostocie: Whisky Cobbler
Kolejnym pomysłem jest opcja jeszcze mniej skomplikowana niż poprzednik, o wdzięcznej nazwie Whisky Cobbler.
- Składniki:
- 50 ml whisky
- 15 ml syropu cukrowego
- lód w kostkach
- 15 ml likieru pomarańczowego
Wszystko co trzeba zrobić to wypełnić szklankę typu highball lodem, a następnie po dodaniu do niej wszystkich pozostałych wyżej wymienionych składników - porządnie je wymieszać. Polecamy tego drinka w szczególny sposób paniom szukającego towarzystwa do wieczornego relaksu w domowym zaciszu. Popijany na tarasie smakuje najlepiej!
Wyjątkowy w %: Thunderclap
To najmocniejszy zawodnik, gdyż w tym drinku będziemy mieszać ze sobą praktycznie sam alkohol plus lód. To propozycja dla prawdziwych twardzieli!
- Składniki:
- 40-50 ml whiskey
- 25 ml ginu
- 25 ml brandy
- skruszony lód
Do jego przyrządzenia przyda się szklanica barmańska w jednej trzeciej wypełniona skruszonym lodem ? napełniamy ją alkoholami po kolei: whisky, brandy i wykańczamy ginem, następnie mieszamy maksymalnie 10 sekund. Idealnie prezentuje się w szklance typu longdrink. Uwaga ? aby poczuć prawdziwą przyjemność z popijania tego trunku należy przede wszystkim zadbać o jego odpowiednią temperaturę, którą jest plus minus 16 stopni Celsjusza. W przypadku zbyt wysokiej bądź zbyt niskiej temperatury whisky może tracić swoje walory smakowe czy też aromat. // ]]>