Nowe, zielone centrum Sztokholmu

Zarząd miasta Sztokholm postanowił zmienić drastycznie wygląd centrum, a dokładniej Slussen - węzła komunikacyjnego, które na chwilę obecną nazywane jest "czarną dziurą w sercu Sztokholmu". Projekt, który ma ożywić to miejsce powstał dzięki współpracy Szedów z Nod Landscape Architects oraz Duńczyków z BIG Architects. Ma to być wielopoziomowa przestrzeń przyjazna pieszym i rowerzystom. Dotychczas w Slussen nie było miejsca ani dla pieszych, ani dla rowerzystów. Teraz ma się to zmienić, ponieważ ruch samochodowy i kolejowy zostanie poprowadzony pod ziemią. Na powierzchni za to znajdą się kawiarnie, restauracje i sklepy co znacznie ożywi ten rejon. Tutaj możecie zobaczyć jak Slussen wyglądało dotychczas. Chodniki będą podziurawione szklanymi okienkami, które pozwolą na wymianę świateł miedzy różnymi poziomami. W ciągu dnia światło słoneczne będzie przenikało na niższe poziomy, a wieczorami i w nocy dolne oświetlone poziomy będą oświetlać także górne poziomy na powierzchni. Pozwoli to zmniejszyć zużycie energii potrzebnej do oświetlenia całego rejonu. Obecnie projekt jest w drugiej fazie realizacji. Całość projektu możemy obejrzeć na wspaniałej prezentacji przedstawionej poniżej.