Wytrawne i słodkie. Wyłącznie takie przymiotniki określające poznańskie naleśniki to już przeszłość. Obecnie mamy do czynienia z całą gamą nieznanych smaków ciast oraz samych dodatków. Tradycyjny naleśnik oczywiście dzielnie walczy o swoją pozycję, jednak niestety (lub stety) jest coraz bardziej spychany przez wyszukane potrawy, które wciąż naleśnikiem się nazywają. Naleśniki Poznań to ciasto naleśnikowe pod różną, często bardzo zaskakującą postacią, a do tego sposób na spotkanie przy smacznym jedzeniu (za wcale nie aż takie duże pieniądze) i w sympatycznym miejscu, poznańskim naleśnikarniom towarzyszy bowiem niezwykły klimat.

Mając na myśli naleśniki Poznań warto wspomnieć o naleśnikach wytrawnych (których ceny wahają się w zależności od naleśnikarni w granicach 9 – 15 zł), w skład dodatków wchodzą tutaj na przykład cebula, sosy, skwarki, mięso mielone, ser biały, kurczak, warzywa, mozzarella, boczek, łosoś marynowany, por zapiekany, kukurydza, ziemniaki, kiełbasa, ser żółty czy też zupełnie niespotykane połączenie naleśnika z oscypkiem i wiele innych przysmaków. Ponadto w ofercie naleśników Poznań znajdziemy tradycyjne naleśniki podawane na słodko, na przykład z cukrem pudrem, dżemem, powidłami, różnymi owocami – ananasem, truskawkami, brzoskwiniami, jagodami, połączeniem kilku owoców, z rodzynkami, lodami, nutellą, chałwą, miodem i tym podobnymi. Na tym jednak nie koniec, wprawdzie można byłoby przyjąć podstawowy podział na naleśniki obiadowe (lub jak kto woli wytrawne) i naleśniki na słodko. W ofercie naleśników Poznań znajdziemy jednak również potrawy przygotowywane specjalnie z myślą o wegetarianach (przykładem takiego naleśnika jest naleśnik z serem pleśniowym, włoskimi orzechami, żurawiną i sosem).