Przeczytałam dziś na stronie ekoquchni bardzo ciekawy artykuł dotyczący wiosennych porządków ekologicznego kucharza.
Kuchnia ekologiczna to nie tylko kupowanie i spożywanie produktów ekologicznych. Jeśli chcesz zostać prawdziwym eko-kucharzem, zacznij od generalnych porządków swojej kuchni. Na początku parę rzeczy trzeba będzie wyrzucić. Dla niektórych może to być bolesne?
W pierwszej kolejności usuwamy z kuchni mikrofalówkę. O szkodliwości mikrofal nie będę się tutaj rozwodzić. Wspomnę tylko o tym, że powodują one: redukcję witamin i pozostałych składników odżywczych, zmianę ich struktury w postać nieprzyswajalną dla organizmu, nadanie minerałom obecnym w warzywach form wolnych rodników. Jeśli usunięcie kuchenki mikrofalowej miałoby się okazać zbyt bolesnym ciosem, postaraj się w ogóle jej nie używać i odłączyć ją od sieci.
Podobny los czeka teflonowe patelnie i aluminiowe garnki. Zastąp je patelnią żeliwną i garnkami ze stali nierdzewnej, szklanymi lub ceramicznymi.
Szafkę pod zlewem opróżnij z chemicznych środków czyszczących. Zamiast nich używaj do czyszczenia sody oczyszczonej (sprawdza się pod tym względem naprawdę doskonale), a do mycia podłóg octu spirytusowego. Jeśli przeszkadza ci zapach octu, zaopatrz się w ekologiczne środki do czyszczenia, np. firmy SONETT. W miejsce zwolnione po chemicznych środkach czystości wstaw 4 pojemniki do segregacji śmieci: na odpady organiczne, tworzywa sztuczne, opakowania papierowe i szkło.
Oprócz tego z szufladek usuwamy folię aluminiową do pieczenia, różnego rodzaju zupki w proszku, zupki chińskie oraz przyprawy typu ?jarzynka?. Są pełne chemicznych dodatków i nie posiadają żadnych wartościowych składników. W koszu wylądować powinny również wycinki z prasy kobiecej z różnymi ?zdrowymi? przepisami (oczywiście w pojemniku na makulaturę) :)
Jeśli stać cię na większy wydatek kup sobie, ekologiczną, energooszczędną lodówkę. Zwróć uwagę aby miała duże szufladki w których będziesz trzymał warzywa i świeże soki.
Jeśli nie stać cię na nową lodówkę, a chcesz aby Twoja stara lodówka pobierała mniej energii, warto abyś przestrzegał kilku zasad:
- nie stawiaj lodówki obok grzejnika ani urządzeń emitujących ciepło jak zmywarka, kuchenka czy pralka.
- porządek w lodówce sprzyja oszczędności ? zamiast przeszukiwać jej zasoby przez kilka minut, wystarczą sekundy, które nie dopuszczą do jej przewietrzenia. Pustki w lodówce również jej nie służą, gdyż wtedy wzrasta zużycie energii.
- nie należy umieszczać ciepłych potraw w lodówce ? lepiej pozwolić im wcześniej wystygnąć.
- nie zapominaj również o regularnym, zgodnie z instrukcją, rozmrażaniu ? jeśli lodówka nie posiada funkcji automatycznego rozmrażania. Delikatnie usuwaj zanieczyszczenia w środku, aby nie uszkodzić warstwy izolacyjnej (źródło: Femia.pl)
Jeśli chodzi o produkty spożywcze - powinieneś pozbyć się przede wszystkim: białej mąki, ryżu i makaronów. Zastępujemy je produktami z pełnego przemiału. Jeśli ryż to tylko brązowy a najlepiej dziki. Z szafki usuwamy również rafinowane oleje roślinne. Zastępujemy je oliwą z oliwek tłoczoną na zimno. Ocet spirytusowy służyć nam od dziś będzie tylko jako środek czystości. Do celów spożywczych używamy octu jabłkowego.
Ok. Jak widzisz twoja kuchnia ekologiczna zrobiła się jakby bardziej przestronna. Teraz zakasamy rękawy, wlewamy do wiadra 5 litrów wody, 100 ml octu spirytusowego i 2 łyżeczki sody oczyszczonej i roztworem tym zmywamy podłogę. Na dzisiaj wystarczy.
No i co wy na to?
źródło: ekoquchnia