Historia suchej karmy dla psa

Wszyscy doskonale znamy przemysłowe karmy dla hodowanych w domu zwierząt - ich kolorowe opakowania towarzyszą nam podczas każdych zakupów w supermarketach. Worki i woreczki, puszki w różnych rozmiarach oraz foliowane tacki zalegają na półkach sklepowych, gotowe w każdym momencie wypełnić brzuchy naszych pupili. Karmy dzielą się na pełnoporcjowe i uzupełniające dietę, a w menu jest coś przygotowane praktycznie dla każdego gatunku zwierzaka, którego można trzymać w domu. Weźmy na tapetę najstarszą i najbardziej rozpowszechnioną przekąskę dla zwierząt - suchą karmę dla psów. Skąd się wzięła? Co jest w środku tych chrupiących smakołyków? sucha karma dla psa Teoretycznie dobrej jakości karma powinna zawierać w sobie mięso oraz uboczne produkty pochodzenia mięsnego, z reguły będące odpadkami z produkcji żywności dla człowieka. Mięso nie jest oczywiście jedynym - ani też głównym - składnikiem karmy. Oprócz niego, można w niej znaleźć całe zboża, ziarna zbóż po przetworzeniu oraz witaminy i minerały. Czasami dodaje się też do nich całe warzywa i owoce, albo ich przetwory. Poza tym oczywiście przyprawy, zioła i różne inne dodatkowe składniki - na przykład poprawiające czynności któregoś z organów zwierzęcia. W dzisiejszych czasach to ogromny przemysł - wliczając w rozrachunku również karmy mokre, w samych tylko Stanach Zjednoczonych około 300 producentów wytwarza ponad 7 milionów ton zwierzęcej karmy. Miłośnicy zwierząt mogą wybierać spośród ponad 3000 produktów, pośród których znajdują się karmy puszkowane, suche karmy, produkty pół-wilgotne oraz wynalazki takie jak dropsy, ciasteczka, krokiety, sprasowane kostki dla psów czy nawet suszone lub wędzone fragmenty innych zwierząt, jak na przykład świńskie uszy. Wracając jednak do tematu - skąd się wzięła sucha karma dla psów? Jej historia rozpoczęła się w zaskakująco dawno - w 1860 roku. Wtedy to w Londynie bawił Amerykanin James Spratt, który z zawodu był elektrykiem i na Wyspach Brytyjskich sprzedawał swoje piorunochrony. Na pomysł produkcji suchej karmy wpadł obserwując, jak na statkach karmi się psy resztkami sucharów i herbatników. Zaczął się zastanawiać nad tym, czy nie byłoby możliwe wyprodukowanie pokarmu przeznaczonego dla zwierząt, który byłby o wiele bardziej wartościowy niż herbatniki i równie łatwy w przechowywaniu, co one. Mimo iż Spratt był właściwie pionierem tego tematu i często działał ?po omacku?, to jego pomysł chwycił i przyjął się na rynku. Zaledwie 10 lat później przedsiębiorca otworzył amerykańską filię swojej młodej firmy. Wkrótce suchą karmą zainteresowali się kolejni producenci i poszli w jego ślady. Nie było potrzeba wiele czasu, aby na rynku pojawiły się również karmy dla kotów a później i innych zwierząt. Początkowo wszystkie te karmy zawierały głównie składniki pochodzenia roślinnego, ale postęp technologiczny i naukowy sprawił, że w 1930 wyprodukowano pierwszą, niemal w całości mięsną suchą karmę. Trendy na rynku pokarmu dla zwierząt zaczęły się stabilizować około roku 1980, kiedy to zapotrzebowanie na przemysłowe karmy suche zaczęło wzrastać kosztem słabnącej popularności karmy mokrej. Było to wynikiem przeprowadzonych wówczas badań, których wyniki sugerowały, że sprzedawana w puszkach mokra karma wywołuje u psów choroby dziąseł znacznie szybciej niż jej suchy odpowiednik. Wzrost świadomości w temacie zdrowia i zapotrzebowań psów miał też inny wpływ na rynek karm - rozpoczęto prace nad optymalizacją pokarmu pod kątem konkretnych grup wiekowych. W ten sposób w sprzedaży pojawiły się karmy przeznaczone specjalnie dla szczeniąt, juniorów, psów dojrzałych oraz seniorów. Swoje specjalne karmy zaczęły dostawać również zwierzęta o szczególnych uwarunkowaniach żywieniowych - na przykład dietetyczne karmy dla psów z tendencjami do tycia, psów z chorymi układami moczowymi czy też karmiących lub ciężarnych suk. Rosnąca konkurencja na rynku wymusiła również na producentach poprawę jakości pokarmu - dzisiaj rezygnuje się już z używania łoju i tłuszczu i stosuje prawdziwą tkankę łączną w postaci mięsa, które jest bogatym źródłem białka. Rozwój technologiczny wciąż trwa - niedawno na rynek zostały wprowadzone jeszcze bardziej wyspecjalizowane i zaawansowane karmy, dedykowane psom z poszczególnych ras (owczarek niemiecki, golden retriever, jamnik itd.) oraz grup wielkościowych (karmy dla ras małych, średnich, dużych i olbrzymich).