Ruskie pierogi to jedno z klasycznych dań kuchni polskiej, cenione nie tylko przez mieszkańców naszego kraju, ale także przez odwiedzających nas cudzoziemców. Osoby odwiedzające Poznań, na przykład z okazji targów poznańskich, chętnie kosztują różnych wersji pierogów, bo pierogi ruskie (z serem i ziemniakami) to jedynie jedna z wielu różnych odmian tego niezwykle popularnego dania. Które z pierogów są najzdrowsze? Które ich wersje może wprowadzić do swojej codziennej diety odchudzająca się osoba?
Niskokaloryczne wersje pierogów
W odróżnieniu od klasycznych pierogów ruskich z wysokokalorycznym nadzieniem serowo-ziemniaczanym, dużą popularnością w naszym kraju cieszą się również pierogi z chudszymi, mniej kalorycznymi farszami warzywnymi. Największe pierogarnie w takich miastach jak Poznań, Warszawa czy Kraków, serwują wiele rodzajów takich warzywnych pierogów. Najpopularniejsze ich rodzaje to pierogi z kapustą i grzybami, z nadzieniem pieczarkowym czy ze szpinakiem. Takie pierogi są nie tylko mniej kaloryczne, ale i niezwykle zdrowe, zwłaszcza jeśli ciasto będzie zrobione nie z klasycznej, oczyszczonej mąki pszennej, a z maki pełnoziarnistej, bogatej w błonnik i wiele różnych witamin. Warzywne wersje pierogów to doskonały wybór dla wszystkich osób będących na diecie.
Zdrowe pierogi z nadzieniem owocowym
Ciekawą, bo wciąż niskokaloryczną, a przy tym niezwykle smaczną i zdrową wersją pierogów, są pierogi z owocowym nadzieniem. Restauracje w dużych miastach typu Poznań czy Warszawa tego typu dania oferują przez cały rok. Co ważne, farsze są przygotowywane ze świeżych owoców, również w sezonie zimowym. Doskonałym przykładem owocowych pierogów serwowanych w Poznaniu i wielu innych polskich miastach są pierogi z farszem wiśniowym, z jabłkami z cynamonem czy jagodami. Pamiętaj, jeśli chcesz, by tego typu danie było niskokaloryczne, nie przesadzaj z ilością śmietany zwyczajowo stosowanej do okraszenia pierogów z owocowym farszem. Co warte podkreślenia, pierogi z farszem owocowym to bogate źródło witamin i fantastyczna przekąska w formie deseru.