tocojesz013

Wymyślne i aromatyczne potrawy od tysiącleci pobudzają nie tylko nasz apetyt - niektóre z nich wpłynęły na historię ludzkości i rozwój cywilizacji. Według znanego powiedzenia: "Jesteś tym, co jesz". Ale siedząc nad pełnym talerzem zapewne nie zastanawiamy się, co sprawia, że  żywimy się w ten, a nie inny sposób. Dlaczego w różnych zakątkach świata kultury kulinarne tak bardzo się od siebie różnią i jak nowinki techniczne wpływają na nasze menu. Człowieka zmieniły ryby. Erik Trinkaus z uniwersytetu w Waszyngtonie dowodzi, że homo sapiens podbił całą planetę dzięki właściwej diecie. Żyjący z nim neandertalczycy jedli wyłącznie upolowane przez siebie zwierzęta i gdy wskutek surowych zim ich zabrakło, skazani byli na śmierć głodową. Tymczasem nasi przodkowie obok polowań potrafili łowić ryby i uprawiać rośliny , a dzięki zawartym w rybim tłuszczu cennym kwasom stymulującym rozwój mózgu i wzroku homo sapiens wyprzedzili neandertalczyków w ewolucyjnym wyścigu. Delikatesy od biedaków. W restauracjach podaje się dziś wyszukane i drogie dania. Niektóre z nich mają zadziwiająco wiele wspólnego z potrawami, którymi niegdyś zajadali się mieszkańcy najuboższych regionów. Popularne w Szwajcarii fondue to nic innego, jak zimowy posiłek prostych pasterzy, którzy dysponując wyłącznie serami przygotowywali z nich kaloryczne posiłki. Bieda podyktowała też przepisy na uważane dziś za najwykwintniejsze dania - ostrygi, winniczki i zielone sałaty.

tocojesz011

Kuchenne rewolucje. Przełom w sztuce kulinarnej rozpoczął się w renesansie. Smakosze uzupełnili wówczas dietę o trufle, oliwki, kapary, sosy. Prawdziwą rewolucję na europejskich stołach przyniosły wynalazki XIX w. Nicolas Appert wymyślił konserwę, Florence Parpart  lodówkę, a w 1886 roku we Francji pojawiły się kuchenne urządzenia z aluminium. Dla odważnych i koneserów. W wielu krajach serwuje się dania, które przyprawiać mogą o gęsią skórkę: ich składnikami są karaluchy, dżdżownice, małpie mózgi czy wciąż bojące serca zwierząt. W Wietnamie uważa się, że mięso węża ma właściwości lecznicze, a gady kroi się na stole.. na żywo. Jednym z przysmaków Meksykanów są insekty. Niczym dziwnym nie jest też obiad składający się z larw, pszczół, szarańczy, skorpionów, gąsienic jedwabnika i świerszczy. Natomiast w Skandynawii jada się sfermentowane ryby. :) Polecam doskonały cykl w niedziele o godz. 10:30 na KUCHNIA.TV "Kuchnia jak życie". źródło: TO&OWO nr 24/2009